Vliegen boven het water, dat wil toch iedereen? Het ultieme gevoel dat je zo vrij als een vogel kunt zweven geeft een ongekende adrenaline rush. Dit gevoel kun je bereiken met wingfoilen, een nieuwe en toegankelijke watersport. Wingschool Aalsmeer geeft sinds 2020 wingfoillessen voor ieder niveau. Voor de sportieveling die deze sport voor het eerst wil proberen én voor de ervaren winger die specifieke vaardigheden beter onder de knie wil krijgen. Lekker buiten bezig zijn en een complete workout voor je hele lijf. Dat scheelt tijd in de sportschool!

Wingfoilen/windfoilen op De Westeinderplassen

Hip, hipper, hipst

Wingfoilen is een hippe mix van verschillende boardsporten zoals kiten, windsurfen, suppen en windfoilen. Je staat op een board met een vlieger, de zogeheten wing, in je hand. Deze gaaf uitziende opgeblazen wing gebruik je zoals een surfzeil op een surfplank. Het verschil is dat de wing niet bevestigd wordt aan je board. Het hydrofoil board is een korte surfplank met een onderwater vleugelconstructie. Die zorgt ervoor dat het board, vanaf een snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur, uit het water getild wordt. 

Zweven boven het water

Je zweeft dan zo’n 50 centimeter tot 1 meter boven het water. Dat is nog spannender dan over water kunnen lopen! Het board heeft nagenoeg geen weerstand waardoor je relatief hoge snelheden kan bereiken, zelfs met weinig wind.

Wingfoilen niet verwarren met Windfoilen

Naast winGfoilen bestaat er ook winDfoilen. Op papier slechts 1 letter verschil, maar op het water is het echt iets anders. Bij beide varianten surf je op een hydrofoil board. Maar bij windfoilen, wat meer lijkt op een vorm van windsurfen, zit het surfzeil vast aan de plank. Wat windfoilen anders maakt dan windsurfen is dat je minder wind nodig hebt, omdat de weerstand in het water lager is. Een windfoilboard komt uit het water vanaf een snelheid van ongeveer 20 kilometer per uur.

Swing je mee?

Samen met partner F-One BNLX was Zeilschool Aalsmeer de eerste in Nederland die deze zeer vernieuwende foilclinics ging geven. Door de samenwerking met F-One BNLX beschikt de wingschool over de nieuwste carbon foils en boards en S-wings van F-One. De materialen zijn voor een groot deel in samenwerking met hun instructeurs ontworpen en ontwikkeld.