Volgens de meest recente onderzoeken blijkt dat na jaren van daling in de coronajaren een enorme stijging is opgetreden van mensen die (weer) zijn gaan vissen. Sportvissen was één van de weinige buitenactiviteiten, die wel mogelijk bleven tijdens de gehele corona periode. Het is een sport, die geschikt is voor alle leeftijden en veel Nederlanders hebben het (her)ontdekt. Op de Westeinderplassen zijn er ook mogelijkheden om te vissen, zowel op eigen gelegenheid (denk om een geldige visvergunning), als georganiseerd.

Hengelsport / visvergunning op en rondom de Westeinderplassen

AALSMEERSE HENGELSPORTVERENIGING VISLUST

De vereniging Vislust is opgericht 6 september 1949. Het doel van de vereniging is om verantwoord te vissen in Aalsmeer. Dit volgens de regels van de visserijwet en alles wat daar onder valt te verbeteren. En om daar goede afspraken over te maken. Er valt namelijk nog veel te verbeteren en daar zetten zij zich voor in. Zij voeren overleg ter verbetering van waterkwaliteit, visstand beheer, aanleg van vissteigers, controle en handhaving en zij zorgen, dat je in heel veel water mag vissen.

Visles voor jeugd en scholen

Wat doet A.H.V. Vislust nog meer? Zij geven elk jaar vislessen aan de jeugd en helpen de landelijke organisatie met geven van vislessen op scholen in Aalsmeer en Kudelstaart. Scholen moeten dat zelf aanvragen bij Sportvisserij MidWest Nederland.

Let op, om te mogen vissen dient u in het bezit te zijn van een geldige Vispas! Deze Vispas is alleen geldig als u daarbij ook de Gezamenlijke lijst van Nederlandse Viswateren of de App Visplanner.nl op uw telefoon heeft staan en deze gelijk kan tonen. Voor wateren die niet in deze lijst, of op de app staan is het verboden te vissen. De sierwateren die vallen onder Aalsmeer, daar mag alleen gevist worden als de Vispas van een vereniging is, die onder Sportvisserij Midwest Nederland valt. Voor andere wateren in Aalsmeer, mag alleen gevist worden door leden van Vislust-Aalsmeer. Leden moeten bij hun Vispas, ook de vergunning en bewijs van lidmaatschap direct kunnen tonen. Als men zich niet houd aan deze regels, zijn ze aan het vissen zonder vergunning en dat kan een boete opleveren. Kijk voor de juiste en meest actuele informatie op: https://vislustaalsmeer.mijnhengelsportvereniging.nl/vergunningen/vispas-2023.html

VISSERIJBEDRIJF REKELHOF

Theo Rekelhof is beroepsvisser sinds 1991 in hart en nieren. Hij is altijd nieuwsgierig naar wat er speelt op de Westeinderplassen. Ook zaken gerelateerd aan vissen, zoals  bijv. VBC Rijnland en ‘aal’ problematiek, het heeft allemaal zijn interesse. Er zijn nog meer partijen, die allemaal een andere kijk hebben op het gebruik van de Westeinderplassen. Als beroepsvisser heeft ook Theo een stem om op te komen voor het leven onder en bovenwater.

Rondleiding bedrijf

Groepen zijn welkom voor een kijkje op het bedrijf, binnen en buiten. Kosten gaan per uur, inclusief een proeverij van een toastje paling.

Ga je mee vissen?

Op afspraak kan je in de ochtend met Theo mee het water op om fuiken te vissen. Dit kan vanaf april t/m september op doordeweekse dagen. Vertrek is 08:00 uur, 10:00 uur koffie, daarna palingroken en uitleg over het bedrijf. Er wordt afgesloten met een broodje paling.

Workshop vis fileren/paling roken

In de workshop “vis fileren” leer je, hoe een snoekbaars, snoek en andere zoetwatervis panklaar kan worden gemaakt. Geschikt voor maximaal 3 personen.

In de workshop “paling roken” maak je in 2 uur het hele proces mee van het paling roken!

Interesse? Neem een kijkje op de site: https://rekelvis.nl/

De meerval is de grootste zoetwatervis die we in Nederland hebben en op de Westeinderplassen, zijn deze ‘monsters’ berucht en beroemd. Een meerval kan onder de juiste leefomstandigheden gemakkelijk 150cm tot 180cm worden. Dit is niet de maximale lengte, want er zijn ook al meervallen gevangen boven de 2 meter. Maar waarom vinden veel mensen deze meervallen nou zo angstaanjagend? En is dit terecht, of komt het alleen door hun uiterlijk en omvang? Je kunt op al deze vragen antwoord krijgen tijdens de Meerval – Paling experience, die de Westeinder Rondvaart meerdere keren per jaar, voor groepen organiseert in samenwerking met Theo Rekelhof. Tijdens deze experience, komt u niet alleen van alles te weten over de Meerval, maar ook over de uitstervende paling. Hongerig geworden van al deze interessante verhalen? Dat komt goed uit, want ze sluiten af met het proeven van heerlijke huisgerookte Westeinderpaling. Durf jij het aan, kijk dan op https://www.westeinderrondvaart.nl/rondvaarten/meerval-experience/