Genieten…het is een ruim begrip en kan voor iedereen anders zijn. Maar de definitie in onze Nederlandse taal is ‘ergens plezier aan beleven’! Dus we kunnen gerust stellen dat één of meerdere dagen op het water, voorzien van heerlijke hapjes en drankjes en wellicht ook nog een heerlijke overnachting op het water of aan de waterkant, voor heel veel mensen synoniem is aan het begrip genieten. Op en rondom de Westeinderplassen zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden en geweldige unieke evenementen om het GROTE GENIETEN invulling te geven…ontdek en ervaar het zelf. Dit wil je namelijk niet missen!

Genieten van evenementen op De Westeinder

SPIE (Stichting Pramenrace In Ere)

‘Aalsmeerser’ dan dit wordt het niet! Een jarenlange nostalgische traditie, die je als deelnemer of toeschouwer echt niet wil missen! Een unieke combinatie van een puzzeltocht op het water, op geheel eigen carnavaleske wijze, met ieder jaar weer een uniek, tot de verbeelding sprekend thema!

Praam & Penta

De race wordt gevaren in echte traditionele pramen (van origine gemaakt van hout, maar vandaag de dag is er een aparte categorie voor aluminium pramen) en deze mag alleen voortgestuwd worden door een Penta motor. Een praam is een platte schuit, die vroeger gebruikt werd door de kwekers, om de bloemen naar de veiling te brengen. Tegenwoordig brengen ze met deze pramen, de Seringen, Ilex en Vibernum alleen nog van hun agrarische eiland naar de kwekerij. Gelukkig is de praam, hierdoor nog niet uit het dagelijks beeld, op De Westeinder verdwenen. Een Penta is een oude motor, uit Zweden, met een bijzondere aandrijving middels een vliegwiel, met een geheel eigen manier van besturen, gasgeven en achteruit varen…

Junior Pramenrace

Vanwege het ongekende succes van deze race is er sinds 2005 ook een junior variant van De Pramenrace. Hartverwarmend en bloedfanatiek, doen deze toekomstige kapiteins en de niet aflatende scheepsmaatjes, hun uiterste best om zich zo mooi mogelijk uit te dossen, mede dankzij bloedfanatieke moeders 😉 … en hebben de vaders het zweet op hun voorhoofd, om ze allemaal binnenboord te houden en ook nog met ze te puzzelen onderweg.

VUUR EN LICHT OP HET WATER

Eén keer per jaar worden de Westeinderplassen door onze boten verlicht. Dit is altijd de eerste zaterdagavond in september. We beleven een echt Aalsmeers feest met elkaar op en aan het water. Met een honderden fraai verlichte boten en als afsluiting een spetterend vuurwerk, dat is Vuur en Licht op het Water! Het Aalsmeerse vuurwerk is één van de grotere vuurwerkevenementen in het land en staat in de top 3 van mooiste vuurwerkshows in Nederland. Dus zorg dat je erbij bent, het is ook prachtig vanaf de wal!

Vrijwilligers en sponsoren

Vuur en Licht op het Water wordt georganiseerd door een comité van vrijwilligers. Sponsoren maken het evenement mogelijk met hun financiële bijdragen. Zij zijn vooral Aalsmeerse bedrijven, maar ook particulieren die een steentje bijdragen. 

‘PLASPOP’ Muziekfestival op het water

Op vijf (drijvende) podia treden artiesten op. Per podia wordt er drie keer 30 minuten opgetreden door dezelfde artiest(en). Dus na het eerst optreden verplaatst jij je naar het tweede podium en vervolgens naar het derde podium. De optredens beginnen om 20:30 uur, 21:30 uur en 22:30 uur, zodat je na die 30 minuten ook nog tijd hebt om naar het volgende optreden te varen. Zorg dat je om 23:15 uur bij het Koddespoel bent, want daar verzamelen alle boten voor het afsluitende optreden. Ter impressie de flyer van 2022 ter inzage. Zodra het programma van 2023 bekend is, zullen wij dat hier plaatsen.