Wat is fijner dan tijdens het varen of zeilen over de Nederlandse wateren, een verfrissende duik te nemen op een warme zomerse dag? Om dit ook in de toekomst zorgeloos te kunnen blijven doen, moeten we er samen voor zorgen dat ons oppervlaktewater schoon blijft. Watersporters lozen nog te vaak hun vuilwater. Een smerige en gevaarlijke gewoonte, die bovendien verboden is. Want wie wil er nu zwemmen, varen of pootje baden tussen andermans uitwerpselen? Als watersporter kunt u zelf bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Gewoon door uw toiletwater aan boord op te slaan en af te leveren bij een vuilwaterinnamestation. 

Zwemmen in de De Westeinderplassen

Onderstaande jachthavens in Aalsmeer beschikken over een inname punt voor vuil en bilge water:

  • Jachthaven Stenhuis – Aalsmeer
  • Jachthaven Dragt – Aalsmeer
  • Jachthaven De Stormvogel – Aalsmeer
  • WV Aalsmeer – Aalsmeer
  • Jachthaven Kudelstaart – Kudelstaart
  • Kempers Watersport – Aalsmeer (bij Leimuiden)

ZIEKTES DOOR VERVUILD WATER

Ondanks dit verbod lozen vaarrecreanten nog veel te vaak hun toiletwater in het oppervlaktewater. Zo is een verfrissende duik van de vakantieganger opeens een stuk minder fris! Niet alleen is de aanblik van drijvende uitwerpselen en toiletpapier natuurlijk niet prettig, het water is dan ook vervuild met verschillende ziekteverwekkende bacteriën. Mensen die in dit water zwemmen lopen daardoor kans op maag-darmstoornissen. Ook aandoeningen aan de luchtwegen en gehoorgangen komen voor. Vooral kinderen zijn een kwetsbare groep, omdat zij relatief veel water binnenkrijgen.

Kwaliteitscontrole zwemwater

Tijdens het zwemseizoen (1 mei – 1 oktober) worden zwemplekken regelmatig onderzocht op hoe het met de kwaliteit van de zwemwateren in Nederland gesteld is. Mede op basis van deze metingen wordt bepaald of het water veilig is om in te zwemmen. Wanneer er bijvoorbeeld veel blauwalgen of resten van uitwerpselen in het water zitten, kan er een zwemverbod komen.

Wat kunt u doen?

De watersporter die denkt dat de door hem of haar veroorzaakte vervuiling beperkt is, heeft het mis. Eén toiletlozing op het oppervlaktewater heeft inderdaad meestal weinig merkbare invloed op de kwaliteit van het water. Maar vooral op drukke aanleg- en ankerplaatsen tijdens mooie zomerdagen, maken ‘vele kleintjes’ al snel ‘één grote’.

Schoonwatercampagne

Op de schoonwatercampagne van ‘Varen doe je samen’ vind je nog veel meer handige informatie! https://varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/schoonwatercampagne