Of en welk vaarbewijs je nodig hebt hangt af van het vaargebied, de grootte van de boot en de maximale snelheid die de boot kan halen. Welk vaarbewijs past bij jou? Als je het vaarbewijs wilt halen, heb je de keuze tussen:

  • Klein Vaarbewijs 1: hiermee mag je varen op alle rivieren, kanalen en kleine meren.
  • Klein Vaarbewijs 2: hiermee mag je ook varen op de binnenwater zoals de Ooster- en Westerschelde, het IJsselmeer en de Waddenzee.

Vaarbewijs halen / Vaarles op De Westeinderplassen

Moet ik mijn vaarbewijs halen?

Vaarbewijs 1 is verplicht bij het varen met een waterscooter, jetski en motorboot die bij vol gas sneller dan 20 km per uur door het water gaan. Het is ook verplicht bij  pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Vaarbewijs 1 is voldoende voor het varen op kanalen, rivieren en meren. Als je op de ruime binnenwateren wilt varen, heb je ook Vaarbewijs 2 nodig. Je kunt al op jongere leeftijd je vaarbewijs halen, maar deze is pas officieel geldig vanaf je 18e jaar. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad, om het alvast te halen, zodat je goed op de hoogte bent van alle regels. Jong geleerd, is oud gedaan! Neem les bij Zeilschool Aalsmeer of doe het zelf online…

Bij Zeilschool Aalsmeer kun je terecht voor theorielessen m.b.t. een vaarbewijs.

Klein Vaarbewijs 1

De groepscursus Klein Vaarbewijs I omvat 5 lessen van 2,5 uur en leidt op voor het “Klein Vaarbewijs I”, geldig op de meeste Europese rivieren en plassen. Op duidelijke wijze worden o.a. varen, manoeuvreren, reglementen, meteorologie, betonningen etc. behandeld. De maximale groepsgrootte is 18 personen.

Klein Vaarbewijs 2

De groepscursus Klein Vaarbewijs II omvat 6 lessen van 2,5 uur en heeft als doel het verkrijgen van “Klein Vaarbewijs II”, geldig op vele binnen- en buitenwateren. Het is de aanvulling op Klein Vaarbewijs I en bevat onder andere reglementen, kaartnavigatie en recente examenopgaven. De max. groepsgrootte is 8 personen.

Privélessen Vaarbewijs

Privélessen Klein Vaarbewijs I en II zijn het hele jaar mogelijk. De kosten hiervoor zijn voor 1 persoon € 80,- per 1,5 uur (exclusief boek). Bij 2 of meer personen komt er € 30,- per persoon bij. Ook verzorgen zij voor een groep van minimaal 5 personen de cursus Vaarbewijs op maat (prijs op aanvraag). 

Examen

De overheid heeft bepaald dat vaarbewijsexamens enkel kunnen worden afgenomen door het CBR. De kosten hiervan zijn voor Klein Vaarbewijs I € 42,-, voor Klein Vaarbewijs II € 50,- en beide examens gelijktijdig € 70,-. Zie voor proefexamens en uitgebreide informatie: www.cbr.nl (prijswijzigingen voorbehouden).

Maar na je theorie…moet voor velen het moeilijkste nog komen! De Westeinderplassen is een prachtig vaargebied met vele kleine slootjes langs mooie eilanden, maar zeker met mooie dagen soms ook erg druk! Iedereen kan rechtuit varen, maar goed bochten inschatten, aanvaren, afmeren en achteruit varen is als beginner echt niet makkelijk. Manoeuvreren, wegvaren na aanleg,  aanmeren, goed vastleggen van de boot, alle begin is vaak lastig. Maar oefening baart kunst, dus wees verstandig en neem vaarles! Een paar uurtjes met uitleg doet wonderen. U zult zien hoeveel plezier u gaat krijgen in het varen. Vaarleswesteinder gaat u daarbij helpen, zodat u kunt “varen zonder zorgen”